حیا در کسب علم !!!

حیاء در کسب علم

کی دیگر ازجاهایی که نباید حیا کرد در کسب علم است که نباید حیاء کرد. اگر انسان خجالت بکشد مسائل شرعی خود را سؤال کند، یا مثلاً کسی از معلّم خود خجالت می‌کشد که بخواهد از او سؤال کند، این شخص از دانش محروم می‌شود.کما این‌که از امام صادق (علیه السلام) در زمینۀ علم نقل شده که؛مَنْ‏ رَقَّ‏ وَجْهُهُ‏ رَقَّ‏ عِلْمُه؛

منبع :الکافي ج2 ص106 

 ا‏گر کسی کم رو باشد کم علم و دانش خواهد شد.سؤال کردن یک جسارت و جرأتی می‌خواهد که انسان باید به خود این جرأت را بدهد و خجالت نکشد.

در همین زمینه حدیث دیگری از ایشان نقل شده که فرمودند::
لَا تَطْلُبِ الْعِلْمَ لِثَلَاثٍ لِتُرَائِیَ بِهِ وَ لَا لِتُبَاهِیَ بِهِ وَ لَا لِتُمَارِیَ وَ لَا تَدَعْهُ لِثَلَاثٍ رَغْبَهٍ فِی الْجَهْلِ وَ زَهَادَهٍ فِی الْعِلْمِ وَ اسْتِحْیَاءٍ مِنَ النَّاس‏‏.

منبع :بحارالأنوار، ج75، ص291

علم را در سه زمینه طلب نکن:

1-برای آن که به چشم بیایی،
2-تفاخر کنی،
3-مجادله و بحث کنی.
اما در سه جا هم کسب علم را از دست مده:

1- به جهت شوق به نداستن [و راحت بودن]،
2- بی‌رغبت بودن نسبت به علم و دانش ،
3-خجالت از مردم.

:x:حرص به مال دنیا مذموم است، حرص به علم و معنویت پسندیده است. پس انسان نباید از این که سوی مردم برود و طلب علم کند خجالت بکشد یا به این بهانه که علم‌آموزی از سنّ او گذشته خجالت بکشد.

در یاد گیری احکام،جوانان نباید حیا کنند.مکرر دیده شده است این حیا غلط،باعث شده احکام را غلط انجام دهند.

-در روایت داریم که خانمی پیش حضرت زهرا(سلام الله علیها)آمد و از احکام پرسید،ده مسئله که پرسید،دیگر خجالت کشید،ولی حضرت زهرا(سلام الله علیها)به او فرمودند::mega:

-هر چه می خواهی بپرس.

روایت زیبایی را از قول عاصم بن حمید است که وی می گوید::mega:

-قُلْتُ لِأَبِي عَبْدِ اَللَّهِ عَلَيْهِ السَّلاَمُ جُعِلْتُ فِدَاكَ إِنِّي أُرِيدُ أَنْ أَسْأَلَكَ عَنْ شَيْءٍ أَسْتَحِي مِنْهُ قَالَ سَلْ قُلْتُ فِي اَلْجَنَّةِ غِنَاءٌ قَالَ إِنَّ فِي اَلْجَنَّةِ شَجَراً يَأْمُرُ اَللَّهُ رِيَاحَهَا فَتَهُبُّ فَتَضْرِبُ تِلْكَ اَلشَّجَرَةُ بِأَصْوَاتٍ لَمْ يَسْمَعِ اَلْخَلاَئِقُ بِمِثْلِهَا حُسْناً ثُمَّ قَالَ هَذَا عِوَضٌ لِمَنْ تَرَكَ اَلسَّمَاعَ فِي اَلدُّنْيَا مِنْ مَخَافَةِ اَلله.

بحارالانوار؛ج۷۶ص۲۴۱

به امام صادق(علیه السلام) گفتم:فدایت شوم،از چیزی که از آن شرم دارم،از شما بپرسم.حضرت فرمودند::mega:

بپرس و سئوال کن .گفتم :آیا در بهشت غنا و موسیقی هم هست؟حضرت فرمود:در بهشت درختی است که بر اثر وزش باد بهشت،صداهایی از آن شنیده می شود که هیچیک از خلائق به زیبایی آن صدایی نشنیده اند.سپس حضرت فرمودند:این،برای کسانی است که در دنیا از ترس خدا،شنیدن موسیقی (حرام)را ترک کرده اند.

۵
از ۵
۱۴ مشارکت کننده